Bolile alergice sunt din ce în ce mai întalnite la animalele de companie, iar în ultimii ani se observă o proporție foarte mare de pacienți alergici în clinicile veterinare, statisticile aratând că 30% din pacienții unei clinici sau cabinet veterinar, au o boală alergică. Dintre bolile alergice dermatita atopică sau alergia la mediu, este de departe cea mai frecventă patologie alergică diagnosticată.

  Dermatita atopică este o boală cu predispoziție genetică, inflamatorie și pruriginoasă, semnele clinice sunt caracteristice, iar diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice.

  Rasa este un factor important, deoarece sunt rase predispuse să dezvolte boala, acestea fiind și cele mai populare:  Bulldog francez, Bulldog englez, Beagle, Labrador, Golden Retriever, Boxer, Chow Chow, Shar Pei, Shih Tzu, Westie, Yorkshire Terrier, Bull Terrier, Ciobănesc german. Boala este întalnita și la pisici, dar într-o proporție mult mai mică.

  Mecanismul prin care apare se datorează unor defecte apărute la nivelul barierei cutanate, prin care alergenii din mediu, aeroalergenii, pătrund în interiorul pielii. Sistemul imun reactionează în urma contactului cu alergenii și eliberează substanțe iritante. Așadar apare o inflamație pe care câinele o percepe ca pe o senzație de mâncărime sau prurit.

  Pe lângă aeroalergeni, o altă categorie de alergeni care pot determina boala sunt trofoalergenii sau alergenii din alimentație. Mai există și alți factori implicați în această patologie cum ar fi mediul de viață, dezechilibrele la nivelul microflorei cutanate, care joacă un rol foarte important în manifestare și în semnele clinice ale bolii.

  Cățeii pot manifesta semne ale bolii începând cu vârsta de 6 luni până la vârsta de 3 ani. Debutul DA după această vârstă, este puțin probabil, acesta fiind și unul din criteriile de diagnostic.

  Prima și principala manifestare a dermatitei atopice este pruritul sau scărpinatul. Otita este și ea o manifestare frecventă și principală a bolii. În timp apar și infecții secundare care amplifică și agravează semnele clinice.

  Ce înseamnă scărpinatul?

  La animale scărpinatul este puțin diferit față de om, deoarece ele nu se scarpină doar cu lăbuțele. Scărpinat mai înseamnă și: lins, în principal pe lăbuțe, între degete, între pernuțe, pe antebraț sau în alte zone ale corpului (inghinal, în jurul anusului), ciugulit, ronțăit sau mestecat (lăbuțele), scuturat frecvent, scuturat capul, tăvălit sau frecat cu capul sau corpul de diferite obiecte, scărpinat cu labuțele pe corp sau în aer.

  Diagnosticul acestei patologii se pune clinic, în urma consultației și excluderii altor patologii, a tuturor bolilor parazitare care se manifestă la nivelul pielii în primul rand și a altor alergii. Nu există un test specific sau o analiză pe care să o putem face pentru a diagnostica aceasta boală.

 

  Cel mai eficient tratament pentru dermatita atopică este imunoterapia.

 

  În urma testării intradermice sau a efectuării unor analize serologice, se va stabili care sunt alergenii la care cățelul sau pisica reacționează cel mai puternic.  Astfel se va stabili un tratament (imunoterapia), care va fi făcut periodic, din 3 în 3 saptamani, toată viața. În acest fel încercăm să obișnuim sistemul imunitar al animalului cu alergenii, astfel încât să nu mai raspundă violent și semnele clinice să dispară.

   Dermatita atopică este o boala care va avea nevoie de tratament și îngrijire toata viața animalului, implicând și costuri destul de mari, Tratamentul simptomelor este foarte complex și adaptat fiecărui pacient în parte. Foarte importante sunt controale periodice, pentru a ajusta și completa schemele de tratament, astfel încat atât animaluțul cât și proprietarul să fie cât mai confortabili.

Deoarece se transmite genetic este indicat să oprim animalelele de la reproducție și să le sterilizam animalele care au fost diagnosticate pentru a nu avea pui care să manifeste boala și care au nevoie la rândul lor de tratamente toata viața.

 

Apelează cu încredere la serviciile noastre de dermatologie, cere mai multe informații sau o programare la 0742967976 sau aici. 

Citește și Alte Articole