Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată câți dinți are un câine sau dacă există asemănări între dantura lor și a noastră. Ca proprietar de patruped este important să știi măcar puțin despre sănătatea lor orală pentru a recunoaște când este timpul să îl duci într-o vizită la veterinar. Citește mai departe pentru mai multe informații despre zâmbetul blănosului tău.
Câți dinți are un câine?
În primul rând trebuie menționat că au mai mulți decât noi. Oamenii au în total 32 de dinți și măsele, iar câinii au cu 10 mai mulți, respectiv 42 de dinți. Asta arată importanța cavității orale pentru patrupezii noștri. Pe lângă funcția principală, și anume mâncatul, ei folosesc dinții și limba pentru a inspecta, analiza și intra în contact cu mediul înconjurător.
Puii de câine se nasc fără dințișori. Dentiția de lapte apare începând cu vârsta de 3 săptămâni și are doar 28 de dinți. Apoi aceștia cad, rând pe rând, din urmă venind dentiția permanentă, care se formează complet până la vârsta de 7 luni. În această perioadă de schimbare a dinților, mulți proprietari relatează că puiuții de câine sunt mai dificil de gestionat, deoarece rod orice întâlnesc în cale, pentru a-și ușura durerea erupțiilor dentare.
Ce trebuie știut în această perioadă de schimbare a dinților?
- Caninii de lapte pot rămâne blocați lângă cei permanenți și necesită intervenția medicului veterinar, deci în jurul vârstei de 7 luni se recomandă primul consult stomatologic.
- Oferă-i cățelușului tău variante sănătoase de ros, pentru a evita accidentele (atât ale mobilierului, cât și ale cățelușului). Există în pet-shop jucării speciale pentru ușurarea senzației de disconfort din timpul erupțiilor dentare. Aceste jucării sunt asemănătoare cu cele pentru bebeluși. Folosirea jucăriilor foarte tari pot provoca fracturi dentare și inflamații.
- Este perioada perfectă în care pot fi introduse obiceiuri sănătoase noi în viața lor, cum ar fi obișnuirea câinelui cu inspecția gurii sau periajul dentar.
Câinii au și ei premolari sau incisivi? La ce folosește fiecare tip de dinte?
Dantura lor este reprezentată astfel:
- 12 incivisi, care sunt folosiți pentru a prinde/apuca
- 4 canini, care sunt folosiți pentru a rupe
- 16 premolari și 10 molari, pentru măcinarea hranei
Dentiția de lapte nu conține molari.
Cum să am grijă de dentiția câinelui meu?
Periajul dentar este cel mai indicat pentru prevenirea formării plăcii bacteriene, a tartrului și implicit a afecțiunilor dentare care vin la pachet cu acestea. Întreabă medicul veterinar ce produse sunt recomandate pentru curățarea orală cu ajutorul periuței. Pe piață există numeroase paste de dinți, cu diferite arome (ficat, pui, vanilie, mentă).
De asemenea vizitele la medicul veterinar și consultul stomatologic se recomandă a fi făcute o dată la 6 luni. Într-un articol anterior am povestit câteva aspecte despre igiena orală corectă.
Ce se întâmplă dacă patrupedului meu îi cade unul sau mai mulți dinți?
Căderea dinților permanenți la câinii tineri nu este un lucru normal, de cele mai multe ori igiena precară este cauza principală. Dar dacă în urma unui detatraj sau din alte cauze câinelui tău îi cade un dinte,viața lui nu va fi pusă în pericol. El poate supraviețui, mânca și își poate continua viața absolut normal, ca și până acum. Va fi nevoie, în schimb de o medicație antiinflamatoare pentru câteva zile, prescrisă de medicul veterinar, pentru a reduce durerea câteva zile, dar apoi totul va reveni la normal.
Dacă pierderea dinților este totală, atunci va trebui ca patrupedul tău să mănânce mai multă hrană umedă.
Programează o consultație stomatologică pentru câinele tău, sau sună la (0040) 742967976, dacă ai întrebări sau grji în legătură cu sănătatea dentară a câinelui tău!