Babesioza este o boală cauzată de paraziți de dimensiuni microscopice din genul Babesia. Infecția poate apărea la majoritatea animalelor domestice și sălbatice, chiar și la om, iar ca și sezon de apariție cele mai frecvente cazuri apar primăvara și toamna. Aceste microorganisme parazitează globulele roșii – hematiile și determină o serie de simptome care pun în pericol viața animăluțului, mai ales din cauza anemiei pe care o provoacă. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și opțiunile de tratament.

Cauze

Babesioza la câini este transmisă în principal prin intermediul înțepăturilor de căpușe. Când o căpușă infectată parazitează un câine nedeparazitat extern, paraziții ajung în fluxul sangvin al animalului. Din acest moment, aceste organisme încep invadarea globulelor  roșii, se înmulțesc și distrug hematiile.

Există mai multe specii de Babesia care pot infecta câinii, și simptomele pot varia în funcție de specie. Unele specii pot provoca o boală ușoară, în timp ce altele pot fi foarte severe.

Pe lângă căpușe, babesioza mai poate fi transmisă și prin transfuzii de sânge de la un câine infectat la un altul sănătos sau de la mamă la pui în timpul fătării.

Simptome

Simptomele babesiozei la câini pot varia semnificativ în funcție de gravitatea infecției și de specia de Babesia implicată. Printre simptomele comune ale babesiozei la câini se numără:

  1. Febra: Câinii infectați cu babesioză pot dezvolta febră, care poate fi moderată sau severă, în funcție de stadiul bolii.
  2. Letargie: Câinii pot deveni letargici și apatici, pierzându-și interesul pentru activități pe care le iubeau anterior.
  3. Anemie: Una dintre consecințele grave ale babesiozei este anemia. Protozoarele parazite distrug globulele roșii, ceea ce poate duce la paloare, slăbiciune și dificultăți de respirație.
  4. Icter: În unele cazuri, babesioza poate provoca icter, ceea ce înseamnă că pielea și mucoasele câinelui devin galbene.
  5. Probleme respiratorii: Datorită anemiei, câinii pot prezenta dificultăți de respirație și pot avea un puls accelerat.
  6. Probleme gastrointestinale: Babesioza poate provoca vărsături, diaree și pierderea poftei de mâncare.
  7. Umflături sau sângerări sub piele: Unele câini pot dezvolta umflături sub piele sau sângerări la nivelul pielii din cauza deteriorării globulelor roșii.

Este important de menționat că simptomele pot apărea la câteva săptămâni după ce câinele a fost mușcat de o căpușă infectată sau

Diagnostic și Tratament

Diagnosticul babesiozei la câini se bazează în principal pe semnele clinice, istoricul medical și teste de laborator. Un test de sânge poate identifica prezența Babesia și severitatea infecției.

Tratamentul babesiozei la câini implică de obicei administrarea de medicamente antiparazitare specifice pentru a eradica infecția. În plus, tratamentul poate include și administrarea de antibiotice pentru a preveni infecții secundare și suplimentarea cu fier pentru a combate anemia.

În cazurile severe de babesioză, câinii pot necesita spitalizare pentru administrarea de fluide intravenoase și pentru a le monitoriza starea de sănătate. Transfuziile de sânge pot fi necesare pentru a corecta anemia severă.

Prevenire

Prevenirea babesiozei la câini este posibilă prin deparazitare externă regulată.

  1. Utilizați tratamente antiparazitare: la recomandarea medicului veterinar. Produsele pentru deparazitarea externă trebuie alese strict în funcție de mediul în care trăiește câinele și de anotimp.
  2. Verificați câinele: După plimbări în zone cu vegetație înaltă sau după activități în aer liber, verificați câinele pentru căpușe și îndepărtați-le cu grijă.
  3. Evitați locurile cu căpușe: Dacă este posibil, evitați zonele cu o densitate mare de căpușe, cum ar fi pădurile dense sau zonele cu iarbă înaltă.

Medicul veterinar îți poate propune o schemă potrivită pentru câinele tău, în funcție de mediul în care trăiește. Mergi la medicul veterinar și povestește-i unde te plimbi cu câinele tău pentru ca există soluții pentru o protecție sporită, de exemplu se pot combina câte două forme, cum ar fi o pipetă cu o zgardă antiparazitară sau pipetă cu soluție repelentă.

Dacă observați oricare dintre simptomele menționate, consultați imediat un medic veterinar pentru a obține un diagnostic și tratament adecvat.

Programează o consultație sau cere mai multe informații la 0742967976 sau aici. 

Citește și Alte Articole