Dragi părinți iubitori de căței și pisici, permiteți-mi o întrebare: când vă gândiți că animăluțul vostru are nevoie de tratament ocular, vă înspăimântați?
Dați-mi voie să vin în ajutorul vostru cu câteva sfaturi care să vă ghideze în administrarea corectă și să vă întărească încrederea în forțele proprii.
În primul rând, este indicat ca experiența să fie una agreabilă și pentru voi și pentru animăluțe, întrucât tratamentele oculare necesită cooperarea acestora din urmă, pe toată durata lor (care nu de puține ori este mai îndelungată).
Recomandări generale:
⦁ Spălați-vă pe mâini înainte de a începe tratamentul.
⦁ Evitați să atingeți cu degetele vârful flaconului sau tubului.
⦁ Dacă tratamentul cuprinde mai multe flacoane, atunci plasați flacoanele la distanță pe masa de lucru, în așa fel încât să nu încurcați capacele flacoanelor. De preferat ar fi să administrați, pe rând, fiecare produs și să repuneți dopul la loc, imediat ce ați terminat.
Recomandări specifice:
⦁ Așteptați minim 5 minute între aplicarea diferitelor produse sub formă de picături.
⦁ Dacă aveți de administrat 2 unguente sau geluri, atunci așteptați minim 10-15 minute între ele.
⦁ Dacă tratamentul conține și soluții și unguente, administrați întâi toate produsele sub formă de picături (cu pauzele de rigoare între ele) și continuați apoi cu unguentul/ gelul, respectând ordinea de aplicare, așa cum este ea indicată pe rețetă.
Haideți să începem
Asigurați-vă că aveți la îndemână toate produsele prescrise de veterinar.
Desfaceți flacoanele sau tuburile, în așa fel încât să nu încurcați dopurile ambalajelor.
Chemați sau aduceți cu calm animăluțul aproape de locul unde aveți produsele.
Relaxați-vă. Dacă sunteți stresați/ încordați/ grăbiți, animalele vor simți și vor deveni și ele agitate.
Cu o mână plasată sub gura botul (bărbia) animalului, ridicați-i capul, încat ochii să privească spre tavan.
Plasați cealaltă mână pe capul animalului, cu flaconul sau tubul desfăcut și îndreptat spre ochii lui.
În acest moment, este nevoie să aveți grijă, încât să nu atingeți ochiul cu vârful flaconului.
Dacă administrați picături oftalmice:
⦁ Cu un deget, trageți ușor de pleoapa inferioară în jos.
⦁ Apăsați ușor pe flacon, încât să apară o picătură prin picurător, pe care o lăsați să cadă pe suprafața ochiului menținut deschis, de la jumătate înspre coada ochiului (unghiul extern).
⦁ Mențineți capul ridicat, până când picătura de soluție se dispersează pe toată suprafața ochiului.
⦁ Repetați pașii la ochiul celălalt, în caz că tratamentul trebuie aplicat bilateral.
Dacă administrați unguente/ geluri:
⦁ Asigurați-vă că vârful tubului de unguent/ gel este poziționat paralel cu ochiul, în așa fel încât- dacă animalul face o mișcare bruscă din cap – să nu îi intre aplicatorul în ochi.
⦁ Cu un deget, trageți ușor de pleoapa inferioară în jos.
⦁ Apăsați ușor pe tub, încât să apară o cantitate subțire (dar suficientă) de unguent/ gel, pe care o lăsați să cadă pe suprafața ochiului, la marginea pleoapei inferioare, orientând în jos tubul cu produs.
⦁ Lăsați animalul să clipească ușor sau poate îi închideți pleoapele câteva secunde, iar apoi apropiați și depărtați discret pleoapele (ca și cum ar clipi el), astfel încât produsul să se disperseze pe toată suprafața ochiului.
⦁ Repetați pașii la ochiul celălalt, în caz că tratamentul trebuie aplicat bilateral.
⦁ Țineți cont că, pentru câteva minute, vederea animăluțului poate fi încețoșată. Aveți grijă să nu se lovească de vreun obstacol.
Sfat util pentru voi: v-ar ajuta să aveți la îndemână și un ajutor de nădejde. Nu trebuie să faceți tratamentele singuri.
Sfat util pentru animăluț: oferiți-i o recompensă la final de tratament, dacă a fost cuminte. Se va simți mult mai bine și va aștepta cu nerăbdare și următoarea … recompensă.
Medicul veterinar vă mulțumește pentru grija și implicarea în administrarea tratamentului, iar animăluțele vă asigură de toată colaborarea lor, știind că totul are ca scop ameliorarea afecțiunii oculare.