Vizita la veterinar este o responsabilitate importantă pentru proprietarii de câini sau pisici, așa că trebuie să ne asigurăm că animăluțul nostru se simte cât mai confortabil în timpul consultațiilor și mai ales în timpul drumului până la clinică. Mulți dintre proprietari consideră că vizita este necesară doar atunci când animalul are o urgență sau o problemă gravă de sănătate, însă recomandarea noastră este ca animăluțul să aibă parte de vizite regulate, de controale, deparazitări și vaccinări regulate, tocmai pentru a evita aceste urgențe, prevenția fiind cheia unei vieți sănătoase și de lungă durata a patrupedului.
Majoritatea animăluțelor asociază mersul la veterinar cu durere și disconfort și se stresează destul de tare chiar si când anticipează că urmează să intre în clinică (sunt prin aproprierea locației, intrarea în cușca de transport, intrarea în mașină). De asemenea, un animal stresat este foarte greu de consultat, iar unele semne clinice pot fi chiar ascunse de această anxietate. Din fericire aceste stări pot fi foarte ușor anticipate și schimbate prin câțiva pași foarte simpli.
- Învață-l de acasă cu manipularea, exact așa cum ar face un medic veterinar.
La consultație, medicul veterinar, îl va atinge și verifica peste tot, urechiușe, dințișori, lăbuțe, codiță, poate chiar îi va recolta sânge sau îi va lua tensiunea arterială. Dacă asociezi aceste manipulări încă de acasă, cu ceva pozitiv, treat-uri sau jucăria preferată, atunci când este în mediul lui și este relaxat sau somnoros, animăluțul tău nu va fi luat prin surprindere atunci când veterinarul va pune mâna pe el. Poți face aceste exerciții încă de mic, de câteva ori pe zi verifică-i urechiușele, deschide-i gurița, sau uite-te între pernuțele lui.
Atunci când lucrurile devin serioase și patrupedul tău se îmbolnăvește, noi ca medici avem nevoie de un animăluț cât mai cooperant, pentru ca investigațiile să se desfășoare rapid și fără stres, manoperele devenind și mai multe, față de un simplu check-up.
- Încearcă să nu asociezi vizita la veterinar cu cușca sau mașina în care îl transporți.
Pentru animăluțul tău este important ca orice spațiu în care va sta să fie sigur. Dacă puiuțul tău vede cușca sau mașina doar în momentul în care este timpul să vadă veterinarul, orice vizită este din start stresantă. Ține cușca în casă, în spațiul lui, încurajează-l să doarmă sau să se joace în ea și folosește transportul cu mașina si pentru activități plăcute (plimbare în parc, sau pur si simplu o excursie scurtă). De asemenea poți încerca să îi pui în cușcă păturica lui, jucăria preferată și nu uita de multe multe recompense și bunătăți.
- Vizitează clinica fără consultație.
Acest sfat este valabil mai mult pentru câini. Fă-i o vizită veterinarului din când în când, fără să fie nevoie de un consult. Lasă-l pe câinele tău să se familiarizeze cu clinica, cu medicul, cu mirosurile de acolo. Medicul veterinar va fi mai mult decât încântat să se joace puțin cu puiul tău, într-o pauză dintre consultații. Vizitele dese, cheia marilor succese.
- Pregătește-te pentru consultația animăluțului tău.
Înainte de a face programarea la clinică, organizează lucrurile în așa fel încât să nu ai să parte de surprize. Alege o oră în care nu este trafic intens, astfel drumul va fi mai scurt. Dacă este aglomerat, te poți stresa și tu și îi poți transmite animalului tău o stare de neliniște. Nu uita carnetul de sănătate și pregătește un set de întrebări pe care să i le adresezi medicului în legătură cu tot ce te îngrijorează la puiuțul tău.
- Fii calm
Patrupezii noștri sunt magneți de emoții și stări. Vorbește cu el cu un ton calm, plăcut, relaxează-te și ai încredere în medicul animăluțului tău. Recompensează-l pe tot parcursul drumului și consultului și asigură-te că limbajul corpului tău nu inspiră frică. Orice stare de neliniște, stres va fi preluată cu succes de oglinda de lângă tine, care oricum nu înțelege ce se întâmplă și ce căutați voi în spațiul ăsta plin de halate albe.
Experiența cu animalul tău la medicul veterinar trebuie să fie mereu una plăcută, indiferent de situație. Noi suntem aici să îl ajutăm și tu știi deja că faci tot ce trebuie pentru bunăstarea lui. Curaj!